OGO Studentenconferentie 2023

Femke van der WiltNieuws

‘De Wereld is groot, OGO is klein’

Op donderdag 19 januari treffen we elkaar op ‘Onze Amsterdamse School’ www.onzeamsterdamseschool.nl voor de studentenconferentie met een kleine, maar enthousiaste groep, van ongeveer 14 studenten. Vanuit verschillende hogescholen nemen studenten deel: Inholland Alkmaar, Inholland Haarlem, KPZ Zwolle en HvA via de keuzeminor van de Viaa.

Deze kleine groep geeft ons de mogelijkheid om de klassen in te gaan en dankzij het gastvrije welkom door directeur Elize Jong en haar collega’s, worden we geïnspireerd en ontstaan er mooie gesprekken over betekenisvol Ontwikkelingsgericht onderwijs. Elize licht haar avontuur over de geschiedenis van de school toe en vertelt bevlogen over haar idealen. Daarna krijgen we de mogelijkheid om in alle klassen te zien hoe het onderwijs eruit ziet. Het voelt vanzelfsprekend dat we daar mogen zijn, een prettige sfeer.

Daarna sluit Bea Pompert online aan om vragen te beantwoorden en theoretische nuances te verbinden aan hetgeen wat we gezien hebben. We ronden af met een gezamenlijk gesprek wat het ons gebracht heeft en hoe we ermee verder willen gaan. Het was een mooie ochtend met nieuwe inzichten en ideeën om toe te gaan passen.

Reacties van de studenten op de dag: “De wereld is groot, OGO is klein”

Deze uitspraak wordt gedaan door Arjan. Hij zag OGO altijd als iets ‘groots’, het omvat veel maar door deze dag wordt alles concreter en ziet hij dat je keuzes kunt maken en het klein kan maken. De studenten geven de volgende reacties:

“OGO wordt overzichtelijker en behapbaar. Ik kan meer focussen. Hier kan ik wat mee”
“Ik wil me graag meer gaan verdiepen in spelbegeleiding
“” Ik heb er zin in om ermee aan de slag te gaan. Ik ben enthousiast geworden van de school: wat er in de klassen gebeurt is inspiratie voor mij”
“Mooi dat kwesties centraal gesteld worden in het onderwijs, dat mis ik op de meeste scholen
“De klasseninrichting in groep 3 en 4 sprak mij erg aan, er is echt nagedacht over de inrichting en het onderwijs”
“Ik heb de scheiding gezien tussen thematisch werken en thematiseren”

Volgende keer ook aansluiten of meer weten over deze OGO-studentenconferenties?
Neem contact op met de OGO-Vereniging secretariaat@ogo-academie.nl