Vraag het Bert: Is OGO bekend in Rusland?

Femke van der WiltVraag het Bert

Is OGO ook een bekend concept in Rusland?

“Ik ben zelf wel op Russische scholen geweest. Over onze invulling van ons concept ‘Ontwikkelingsgericht Onderwijs’ zei de rector van de universiteit van Moskou, Rubtsov,   altijd dat ik politiek en pedagogiek te veel door elkaar haalde. Inderdaad: als je, om met Hanna Arendt te spreken, de pedagogiek ziet als een proces waarin je keuzes moet maken, dan haal je volgens mij de politiek al binnen. Hanna Arendt zei: politiek is beargumenteerde keuzes maken op grond van achtergrondkennis, beelden, toekomstbeelden, de samenleving etc. Dus pedagogiek en politiek kun je niet uit elkaar halen. Van dergelijke uitspraken zijn Russische bestuurders niet gediend.

Ik heb wel nog contact met een hoogleraar van een andere universiteit in Moskou, maar zolang Poetin aan de macht is, wil ik niet naar Rusland. Ik heb ook mijn grenzen. Die Russische collega is bezig met attitudeontwikkeling, identiteitsontwikkeling, ontwikkeling van de verbeelding. Allemaal ontzettend belangrijk. Hij heeft enkele scholen waar hij onderzoek in doet. Zijn zoon zit ook in het vak en kent mijn werk wel, maar of hij ook mijn werk in de praktijk gaat implementeren weet ik niet. Als er iets belangrijk is in OGO dan is het wel de interactie tussen kind en leerkracht. Deze man en zijn zoon snappen dat wel, maar verder dan dat komt bij mijn weten het niet.”

 

* Ben jij al lid van de OGO Vereniging? Klik hier!