Lieve pedagogisch medewerkers

Femke van der WiltNieuws

Vandaag is het de Dag van de Pedagogisch Medewerker en staan we stil bij hoe bijzonder en waardevol jullie werk is. Met een vrolijke ontvangst en met open armen bieden jullie kinderen een veilige basis met veel liefde en aandacht. Jullie weten onder stressvolle omstandigheden de behoeftes van het kind centraal te stellen. Er wordt maatwerk geleverd en er is oog voor de individuele ontwikkeling van elk kind.

De grootte van de groep en regelmatige wisselingen van groepssamenstellingen en collega’s maakt jullie werk dynamisch en uitdagend. In mijn onderzoek naar spelbegeleiding en gespreksvoering zie ik dat er eerst een stabiele basis gelegd moet worden voordat er ruimte en tijd is om betrokken te zijn bij het spel van het kind. Als die tijd en ruimte er is, zijn jullie toegankelijk door naast de kinderen op de grond te zitten, mee te doen met het spel en het spel te verrijken. Door het begeleiden van het spel op een positieve manier, leren kinderen de wereld ontdekken en steeds beter begrijpen. Het is prachtig om te zien hoe de verhalen van de kinderen samen met jullie worden nagespeeld.

Als onderzoeker, maar ook als jonge moeder, heb ik veel bewondering voor wat jullie doen. Wat hebben jullie een prachtige taak! Jullie verdienen het om vandaag in het zonnetje gezet te worden. Ouders zijn jullie enorm dankbaar voor de prachtige samenwerking in het opvoeden van de kinderen.

Tekst: Eline van Rossum, onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van Rossum doet promotieonderzoek naar de spelbegeleiding van pedagogisch medewerkers en het voeren van dialogische gesprekken in de kinderopvang.

 * Ben jij al lid van de OGO Vereniging? Klik hier!